Pavel Fuksa

Pavel Fuksa je grafický designér, ilustrátor a režisér původem z Prahy. Většinu času se věnuje práci v reklamním průmyslu ať už pod svým jménem, nebo pod hlavičkou rozličných reklamních agentur. V roce 2010 byl nominován na Českého lva za nejlepší filmový plakát k filmu Občanský průkaz a ve stejném roce ho prestižní časopis Computer Arts zařadil mezi dvacet největších talentů mezi současnými mladými grafickými designéry. Vedle práce v reklamním průmyslu se věnuje také volné ilustraci a plakátové tvorbě. Vytvořil si komplexní retro styl s mírně nostalgickým nádechem. Z jeho ilustrací na nás dýchne československá knižní obálka 50. a 60. let 20. století, nebo připomene atmosféru ilustrací zdobících nálepky zápalek z téže doby.

Některé jeho projekty vzdáleně připomenou grafické práce Zdeňka Seydla, Jaroslava Švába, nebo ilustrace Radima Maláta. Fuksa se ale ve svých ilustracích neomezuje jen na restaurování grafického stylu z počátku druhé poloviny minulého století, jak by se možná na první pohled mohlo zdát. Jeho počítačové grafiky jsou fúzí modernistické ilustrace spolu se současnými prvky grafického designu a typografie. Vypomáhá si také sofistikovaným používáním barevnosti, která se často pohybuje jen v omezených, přesně vybraných odstínech. Spolu s digitálně vytvořenou patinou, evokující “dobový“ ofsetový tisk, se jeho práci daří jistým způsobem překonávat nejen mantinely počítačových monitorů, ale i hranice časového zařazení.

Jeho jméno se začalo výrazně prosazovat na internetových stránkách zabývající se grafickým designem na konci loňského března, kdy světlo světa spatřil videoklip s názvem My place k druhému singlu tuzemské kapely Navigators. Během krátké chvíle se klip objevil na celé řadě blogů napříč celým designovým světem, včetně významného amerického serveru Motiongrapher, který se zaměřuje na výrazná díla z oblasti současného designu pohyblivého obrazu. Na své stránky ho umístil také blog grainedit.com. Grain edit je zaměřen na průsečíky "klasického" modernistického designu, ilustrace z 50. až 70. let a práce současných designérů a ilustrátorů, kteří z tohoto období čerpají inspiraci. Později se objevil také v tištěných mediích, například v odborném časopise IdN. Určitým paradoxem je fakt, že ačkoliv měl klip výrazný úspěch v zahraničí (dostal se také do rotace některých zahraničních hudebních televizí), v tuzemských médiích se objevoval pouze sporadicky.

 

 

Hlavními hrdiny klipu My place je 178 zápalkových krabiček, pro které Fuksa vytvořil stejný počet originálních nálepek. Jejich design souvisí se skladbou nejen tematicky, ale postupně se na nich objevuje také celý text písně. Ten je vždy přesně synchronizován se zpěvem. Samotné natáčení trvalo pouhý jeden den. Pavel Fuksa spolu s kameramanem Petrem Novákem projížděli různými části Prahy, a na vytipovaných lokacích natáčeli postupně jednotlivé krabičky. Klip byl veřejnosti poprvé představen v březnu roku 2010 v pražském klubu Druhé patro, 2 měsíce před premiérou druhého alba Navigators se stejnojmenným názvem.

 

Výběr ze 178 nálepek, které účinkují v hudebním klipu skupiny Navigators.

 

Navigators je sedmičlenný hudební projekt s prvky R'n'B, soulu, hip-hopu, jazzu a funku, jemuž Fuksa spoluvytváří vizuální podobu. Kromě klipu My place má na svědomí i aktuální videoklip ke skladbě s názvem Getting Out. Ten je zajímavý tím, že také čerpá inspiraci z 50. let 20. století a to konkrétně ze snímku Karla Zemana Cesta do pravěku. Na rozdíl od Zemana nám ale Fuksa nabízí cestu do historie dinosaurů hudebních. Klipy jsou pouze jednou z části Fuksovy práce pro tuto kapelu. Podílel se na grafické podobě druhého dlouhohrajícího alba My place. Kromě samotného obalu a celkové koncepce vytvořil v bookletu samostatnou ilustraci pro každou z dvanácti písní, jenž se na albu nachází. Vinyl na kterém lze najít skladby z obou předchozích cd nese také jeho pečeť. V posledních dvou letech vytváří pozoruhodnou sérii plakátu zvoucích na jednotlivé koncerty Navigators. Motivy vždy souvisí s konkrétním místem nebo akcí, na kterých má kapela vystoupit.

 

Obálka CD a booklet pro skupinu Navigators.

 

Práce Pavla Fuksy lze nalézt buď na jeho oficiálních stránkách http://cargocollective.com/pavelfuksa a nebo pod pseudonymem jergot+gotroch na komunitním webu Flickr.

 

jan šrámek