Ján Šicko - 3bot

Ján Šicko působí od roku 2005 jako asistent na Katedře vizuální komunikace na VŠVU v Bratislavě, kde vede MediaLab, prostor pro zkoumání hraničních poloh grafického designu. Ve své práci se věnuje širokému spektru aktivit od vytváření multimediálních instalací, přes hry až po VJing. V roce 2009 založil společnost DevKid, pod jejíž hlavičkou vydal o rok později hru „3bot“, určenou pro iPhone.

 

3bot je logická hra obsahující prvky sci-fi, která na první pohled zaujme svým výtvarným zpracováním. Vzhled menu i herního prostředí je inspirován reklamní grafikou a ilustrací 50. let minulého století. Geometrická stylizace čtyřstěnů, které jsou hlavním prvkem jednotlivých úrovní, doplněná abstraktními liniemi na tmavém pozadí, vytváří unikátní mikrosvět. Ústřední postavou hry je trojnohý a jednooký robot, překonávající nástrahy vesmíru v podobě geometrických struktur.

 

 

K použití retro stylu při vytváření hry vedlo Jana Šicka více důvodů. Kromě osobních sympatií k modernistickému designu a ilustraci (vliv estetiky ze začátku druhé poloviny 20. století je patrný především v některých autorových ilustracích) to byla snaha vymezit se vůči mainstreamovým trendům panujícím na poli her pro inteligentní mobilní telefony a zaujmout potenciální zájemce žánrově atypickým výtvarným řešením.

 

 

S odstupem času a s ohledem na reakce uživatelů můžeme konstatovat, že se mu tento přístup vyplatil. 3bot je důkazem toho, že strategie postavená na recyklaci modernistické ilustrace může slavit úspěch i v oboru, kterému dominuje trojrozměrná grafika.

 

 

http://www.devkid.com/

 

jan šrámek